TŘENÁ DVOUBAREVNÁ BÁBOVKA

160 g másla
200 g cukru moučka
2 vanilkové cukry
4 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť) 
400 g hrubé mouky                      
250 ml mléka
1 kypřicí prášek do pečiva
kakao
-----------------------------------------                                                                                         

Máslo utřeme s cukrem ve větší míse. Přidáme žloutky, potom mouku a kypřicí prášek a nakonec mléko. Z bílků ušleháme sníh a ten na závěr lehce vmícháme do těsta.
Půlku těsta vylijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, pak do zbytku těsta přimícháme kakao a obarvené těsto přidáme do formy. Pečeme asi 45 minut v troubě předehřáté na 160°C.


BANÁNOVÁ BÁBOVKA
 

160 g másla
200 g cukru moučka
2 vanilkové cukry
4 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť) 
400 g hrubé mouky                      
250 ml mléka
1 kypřicí prášek do pečiva
2 banány
-----------------------------------------                                                                                         

Máslo utřeme s cukrem ve větší míse. Přidáme žloutky, potom mouku a kypřicí prášek a nakonec mléko. Do směsi přidáme 2 banány namačkané vidličkou. Z bílků ušleháme sníh a ten na závěr lehce vmícháme do těsta.
Pečeme asi 45 minut v troubě předehřáté na 160°C.

 
POMERANČOVÁ BÁBOVKA

180 ml rozinek
80 ml sekaných vlašských ořechů
kůra z půlky pomeranče
šťáva ze dvou velkých pomerančů
240 ml cukru moučka
130 ml másla
2 vajíčka
180 ml zakysané smetany           
500 ml polohrubé mouky                          
1 prášku do pečiva
-----------------------------------------                                                                                                       

Rozinky předem namočíme. Rozinky nasekáme na malé kousky, smícháme se strouhanou kůrou a ořechy.
V míse třeme máslo s půlkou cukru, přidáme vejce, zakysanou smetanu, polovinu pomerančové šťávy a rozinkovo-ovocnou hmotu. Postupně vmícháme mouku a kypřicí prášek.
Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 45 minut.
Během pečení připravíme zálivku ze zbylé pomerančové šťávy a cukru, které svaříme na sladký sirup. Tím pečlivě zalijeme upečenou, ještě teplou bábovku ve formě, aby šťáva dokonale protekla celou bábovkou.
Po vsáknutí a vychladnutí vyklopíme.